Chcete se podělit o výletní místa, kde jste se se svými ratolestmi dobře pobavili?
Napište nám!

Z Božího Daru do Chebu



„Rád bych přispěl na Váš web reportáží o cyklovýletu, který jsem podnikl počátkem letošního července s manželkou a dvěma dětmi (10 a 11 let).“ Jonáš T., FL

S radostí přetiskujeme a děkujeme za téma jako šité pro náš web:

Z Chebu

V osm hodin ráno jsme naložili kola do cyklobusu (provozuje veřejný dopravce) a nechali jsme se dovézt na Boží Dar (1028 m.n.m.). Ihned na zastávce jsme se napojili na cyklotrasu č.36 a jako první jsme projeli přes Božídarské rašeliniště (které si je možné projít pěšky po dřevěném chodníčku). Na této náhorní plošině nás omráčilo množství barevných květin a hmyzu. Cesta příjemně a pozvolna ubíhala až do 15 km vzdálené Horní Blatné.

cyklobus v Chebu Boží Dar Božídarská rašeliniště Ježíškova cesta
nakládka v Chebu start na Božím Daru Božídarská rašeliniště Ježíškova cesta

Horní Blatná

Nelitujeme 1km odbočky do kopce na Blatenský vrch (1043m.n.m.), o kterém jsem se na tomto webu už dočetl. Kromě kruhového výhledu z Blatenské rozhledny jsme využili azyl U RASTAMANA – občerstvení, kde jsme si dopřáli první větší přestávku pro nás i pro děti. Zašli jsme se podívat i kousek dolů z kopce a v parném červenci jsme se zchladili v Ledových jamách – úzké průrvě ve skalách, kde se v důsledku minimální cirkulace vzduchu drží led a sníh po celý rok.

Ledové jámy na Horní Blatné Ledové jámy na Horní Blatné Rozhledna na Blatenském vrchu
Ledové jámy na Horní Blatné   Rozhledna Blatenský vrch

Jelení

Občerstvení s výhledem - Jelení

Z Horní Blatné nás čekalo dlouhé stoupání na signálku vedoucí do malé osady Jelení. Po 30 km jsme se zastavili na druhé občerstvení, doplnili lahve s vodou a vydali se přes Přebuzské rašeliny na místo zvané Rolava, kde je v lese postavený památník ruským zajatcům z 2.sv.v., a nedaleko vedle cesty je i torzo opuštěné továrny, kde tvrdě pracovali (velmi tajuplné až strašidelné „místo duchů“).

Kraslice

Na závěr prvního dne nás čekala odměna v podobě velkého „sešupu“ na Stříbrnou, kde jsme objevili útulné ubytování na místní faře.

Druhý den

Pokračovali jsme sjezdem do Kraslic (ochutnali jsme místní vyhlášený Kraslický chléb a navštívili jsme Muzeum Kraslické dráhy, což naše děti ohromně bavilo). Pak jsme si opět dali do těla výšlapem do Počátků a Kostelní, odkud jsme odbočili na další zajímavost, Vysoký kámen. Počasí bylo zamlžené a deštivé, takže na výhled se budeme muset ještě někdy snad vrátit.

Vysoký kámen Vysoký kámen Vysoký kámen

Z Vysokého kamene jsme pokračovali dalším sjezdem až do Lubů, kde jsme příjemně poobědvali v zařízení s lákavým názvem KOZABAR.

Plesná

Z Lubů nás cyklotrasa vedla po silnicích třetí třídy, polními i lesními cestami přes Plesnou a Velký Luh (vyhlášené koupání na místních kaolínkách – pozn. vyletit.cz) do Skalné (hrad Vildštejn - pozn. vyletit.cz) a Františkových Lázní. Tam nás upoutal nápis PŘÍRODNÍ DIVADLO, a přestože nic nehráli, (jak jsme vyrozuměli posléze slouží tato letní restaurace ke kultuře jiného druhu, s občasnými live country večery, a název DIVADLO je mírně matoucí), poslednímu občerstvení před cílem jsme neodolali.

Jak se nám dařilo

Ve dvou dnech jsme ujeli kolem 90 km pohodovým tempem, a i když jsme sotva průměrní sportovci, dá se to i s dětmi dobře zvládnout a zdárně tak absolvovat okružní jízdu Cheb-Boží Dar-Cheb.

Plánek



Menu

Výlety pro dospělé, ale i pro děti na Jižní Moravě?

Ať už máte zálusk na skvělý cyklistický zážitek, nebo na příjemně strávený večer nad sklenkou dobrého vína, na spřáteleném portálu Wining.cz najdete skvělé tipy kdy a kam na Jižní Moravě.

Tak kam pojedeme tentokrát?

Plánujete navštívit Lázně Kynžvart?

Pak Vám jeden den určitě nebude stačit. Skvělým místem pro odpočinek a večerní grilovačku je

Hotel Hubertus

Co jsme si přivezli z Kraslic?

Bochník výborného kváskového chleba!

Kraslický chléb

Rodinné výlety v Karlovarském kraji