Chcete se podělit o výletní místa, kde jste se se svými ratolestmi dobře pobavili?
Napište nám!

Zaniklá Krásná Lípa



Přímo v Chebu se dá bruslit např. podél řeky Ohře, jednotlivé úseky stezky jsou ale poměrně krátké a nejsou propojené, navíc zde často bývá díky chodcům, cyklistům a ostatním bruslařům hustý provoz.

Vyplatí se proto popojet směrem na jih za Cheb, buď na kole s bruslemi v batohu a nebo pěšky po červené.

Auto se nechá odstavit buď na začátku stezky na cestě z Chebu - Hájů do Podhradu a nebo v místě zvaném Slapany, kde cyklostezka protíná silnici vedoucí z Chebu - Hájů do Starého Hrozňatova.

Přímo z Chebu se sem zatím na bruslích vyjet nedá.

Cyklostezka Cheb - SlapanyCyklostezka Cheb - Slapany

navazuje na cyklotrasy vedoucí do Čech z Bavorska. Měří cca 5 km, z toho posledních 500 m je na bavorské straně hranic. Stezka je ideálně rovná, s dobrým povrchem, vede malebnou krajinou a nese s sebou ducha bývalé železniční trati, na odpočívadlech jsou koleje, semafory a lavice z podvozků. Pokud neotočíte na hraničním přechodu zpět, vyplatí se mít u sebe vždy doklad, na konci stezky probíhají namátkové kontroly bavorskými úřady.

Na stezce není žádná možnost občerstvení (ani voda) vyjma toho z vlastních zásob, nejbližší možnost je proto Bavorsko, Starý Hrozňatov či Cheb - Háje.

Hraniční přechod Cheb - Waldsassen Egerteich Slapany
Hraniční přechod na stezce Připomínka zaniklé obce Krásná Lípa Slapany - křižovatka stezky a silnice
     

Slapany - koupání

Bývalý hřbitov Krásná Lípa Nad přehradou Jesenice
Koupání ve Slapanech Bývalý hřbitov Krásná Lípa na stezce Nad přehradou Jesenice - začátek stezky

Přírodní koupání

Objevíte ve Slapanech, kde souběžně se stezkou vede od silnice za závorou travnatá cesta k zatopenému lomu.

Kam dál?

Na kole do Bavorska - jen pár kilometrů za hranicemi je klášterní město Waldsassen s historickým centrem a báječnou atmosférou kavárenských zahrádek a místních specialit. Co se týká vztahu k cyklistům, je Bavorsko velmi vyspělá země, protkaná stezkami. Cyklista se mimo silnice může cítit bezpečně a proto je u našich cyklistů projížďka v Bavorsku hodně oblíbená.

Na poutní místo Maria Loreto - v několik kilometrů vzdáleném Starém Hrozňatově na kopci sídlí kostelní komplex Maria Loreto, s dalekým výhledem na Chebskou pánev. Výjezd ke kostelu poslouží cyklistům jako vrchařská prémie ke změření sil.

Cheb - Háje - na výjezdu z Hájů do Slapan jsou farmy, chovají zde koně a daňky. Sousedí s restaurací V Dolíčku, kde se dá příjemně spočinout na zahradě, která je bezvadně uzpůsobena dětským návštěvníkům.

Mapa


Zobrazit na amapy.cz


Menu

Výlety pro dospělé, ale i pro děti na Jižní Moravě?

Ať už máte zálusk na skvělý cyklistický zážitek, nebo na příjemně strávený večer nad sklenkou dobrého vína, na spřáteleném portálu Wining.cz najdete skvělé tipy kdy a kam na Jižní Moravě.

Tak kam pojedeme tentokrát?

Plánujete navštívit Lázně Kynžvart?

Pak Vám jeden den určitě nebude stačit. Skvělým místem pro odpočinek a večerní grilovačku je

Hotel Hubertus

Co jsme si přivezli z Kraslic?

Bochník výborného kváskového chleba!

Kraslický chléb

Rodinné výlety v Karlovarském kraji