Chcete se podělit o výletní místa, kde jste se se svými ratolestmi dobře pobavili?
Napište nám!

NS Velká podkrušnohorská výsypka



Co je výsypka

Zjednodušeně řečeno je výsypka halda hlušiny, tedy materiálu, který přebývá při odkrývání povrchového dolu. Po ukončení navážení odpadového materiálu a jeho slehnutí dojde na rekultivaci nově vzniklého krajinného prvku - na Sokolovsku tak přibývají nové cyklostezky, rekreační jezera i prosté zalesněné plochy.

Takto upravená krajina má neobvyklý ráz, vegetace využije neobvyklého klidu a nerušeně bují, do  krajiny se znovu vrací život a objevují se např. i nevídané druhy rostlin (viz i výlet po naučné stezce Lítovská výsypka).

 

Kde ji nalézt

Naučná stezka Velká podkrušnohorská výsypka vznikla v polovině 90. let minulého století, tedy o něco dříve, než se narodili ti, jejichž rodinám je tento výlet doporučován. V současné době působí neudržovaně, odstavná parkovací plocha při silnici z Lomnice do Vintířova je nepřístupná a úvodní informační panel je z velké části poničen. Proto se stezka hůře hledá, jedna z možností, jak se na ni napojit je bezprostředně za mostem přes bývalou železniční vlečku vlevo, další je asi o 200 m výše na horizontu - viz plánek.

 

Divočina

Obejití stezky po výsypce je možno brát jako přírodovědnou výpravu, místy se účastník prodírá bujnou vegetací, často přechází rozsáhlé plochy rozryté rypáky divokých prasat, v závislosti na počasí a ročním období se nevyhne občasnému překonávání rozlitých vodních toků či podmáčeného terénu - to vše skýtá podnětné prostředí pro dobrodružství a podobné dětské radosti.

NS Velká podkrušnohorská výsypka NS Velká podkrušnohorská výsypka NS Velká podkrušnohorská výsypka NS Velká podkrušnohorská výsypka
Začátek naučné stezky Follow me - Směrovky s ježkem NS hraje barvami Vodní dílka
       
NS Velká podkrušnohorská výsypka NS Velká podkrušnohorská výsypka NS Velká podkrušnohorská výsypka NS Velká podkrušnohorská výsypka
NS hraje barvami Lávky drží Opravdu pěkné Jedna ze 13 původních tabulí
       

Vyhlídka do dolu

Na horizontu vpravo od silnice (po směru od Lomnice) - viz bod v plánku - je zábradlím ohranničená vyhlídka do povrchového dolu Jiří, kde stále probíhá těžba hnědého uhlí. Pohled na velkostroje, pásové dopravníky a další důlní techniku v akci jistě nenadchne pouze drobotinu. Po setmění je celé panoráma impozantně osvětlené a při troše fantazie může někomu připomínat třeba souhvězdí.

Pohled do dolu Jiří Pohled do dolu Jiří Pohled do dolu Jiří

 

Plánek




Menu

Výlety pro dospělé, ale i pro děti na Jižní Moravě?

Ať už máte zálusk na skvělý cyklistický zážitek, nebo na příjemně strávený večer nad sklenkou dobrého vína, na spřáteleném portálu Wining.cz najdete skvělé tipy kdy a kam na Jižní Moravě.

Tak kam pojedeme tentokrát?

Plánujete navštívit Lázně Kynžvart?

Pak Vám jeden den určitě nebude stačit. Skvělým místem pro odpočinek a večerní grilovačku je

Hotel Hubertus

Co jsme si přivezli z Kraslic?

Bochník výborného kváskového chleba!

Kraslický chléb

Rodinné výlety v Karlovarském kraji