Chcete se podělit o výletní místa, kde jste se se svými ratolestmi dobře pobavili?
Napište nám!

Horní hrad/Hauenštejn



Horní hrad neboli Hauenštejn je přístupný ze silnice mezi Ostrovem a Stráží nad Ohří a nebo po modré turistické značce ze Stráže či z Jáchymova.

Okolo Horního hradu Cestou na Horní hrad Horní hrad Horní hrad

Legrace

Cedule u parkoviště poutníka nabádá k výběru cesty. Pro cestu k Hauenštejnu vyberte tu delší (20 min), ať se při dobývání Hauenštejna je na co těšit. V hlubokém údolí Hornohradského potoka si monumentální hrad prohlédnete ze tří stran, přičemž cesta k němu stoupá pozvolna, přes kamenné mostky kolem vodních mlýnků míjí dobře střežený rybníček i podhradní kadibudku (k radosti odrostlých čtenářů opatřenou výmluvnou cedulkou s přesným názvem díla), až nakonec dorazí k zadní bráně hradu. Na nádvoří je připraveno posezení s možností občerstvení a hřiště pro děti.

Cestou na Horní hrad Střeží rybník U zadní brány Horního hradu Kadibudka Horního hradu Kadibudka Horního hradu
nezvětšovat

 

Poznávačka

Vysoko, na úrovni hradní věže, ční hradní kaple obklopená arboretem. Díky četným visačkám s českými i latinskými názvy rostlin lze prohlídku pojmout jako přípravu či opáčko na hodiny přírodovědy. V každém případě představuje tato botanická zahrada kouzelně upravený kousek země nad zdivočelou vegetací v údolí, korunovaný výhledem od kapličky kam až olistění stromů dovolí.

Arboretum Horního hradu Arboretum Horního hradu Arboretum Horního hradu Arboretum Horního hradu

Ekologie na Horním hradu

Ekologie

Pokud se k hradu přibližujete od hlavní silnice, všimnete si cedulí "Pozor žáby" a potom i neobvyklého díla připomínajícího zahradní kompost obestavěný balíky slámy. Jedná se o příbytek, vytvořený pro vzácnou užovku stromovou, a proto nerušit, nevstupovat a využít informační tabulky pro poučení své i potomstva.

 

Hrad Hauenštejn prochází postupnou rekonstrukcí, pro své návštěvníky připravuje celoročně mnoho akcí, nabízí i možnost ubytování v hradním pensionu. Je to místo, kde se budete dobře cítit a kam se budete rádi vracet. PS: popisu prohlídky interiéru budeme věnovat další z výletů.

Plánek


Zobrazit na amapy.cz


Menu

Výlety pro dospělé, ale i pro děti na Jižní Moravě?

Ať už máte zálusk na skvělý cyklistický zážitek, nebo na příjemně strávený večer nad sklenkou dobrého vína, na spřáteleném portálu Wining.cz najdete skvělé tipy kdy a kam na Jižní Moravě.

Tak kam pojedeme tentokrát?

Plánujete navštívit Lázně Kynžvart?

Pak Vám jeden den určitě nebude stačit. Skvělým místem pro odpočinek a večerní grilovačku je

Hotel Hubertus

Co jsme si přivezli z Kraslic?

Bochník výborného kváskového chleba!

Kraslický chléb

Rodinné výlety v Karlovarském kraji