Chcete se podělit o výletní místa, kde jste se se svými ratolestmi dobře pobavili?
Napište nám!

Mostní cyklostezka



Mostní cyklostezka Bavorsko - ČechyMostní cyklostezka vede mezi českou Aší a bavorským Fichtelsee a měří 47 km. Vede zčásti po zrušené železniční trati, pomocí mostů a můstků překonává četné vodní toky a terénní překážky a díky malému převýšení se hodí pro pohodový celodenní výlet.

Bavorské cyklostezky tvoří hustou síť, vedou většinou po málo frekventovaných cestách, po zemědělských komunikacích nebo po cyklostezkách mimo silnice. Jsou dobře značené a je možno kombinovat různé úseky a vytvořit si trasu dle vlastních cílů i sil.

 

 

 

Doubrava u Aše

Na start výletu (o pár kilometrů jsme si jej prodloužili, značená cyklostezka začíná až v Aši) jsme dojeli cyklobusem, který vyjíždí během sezóny (květen až září) z Chebu. Jsou zde k vidění ruiny bývalé papírny s náhonem pro malou vodní elektrárnu.

Doubrava u Aše Bílý Halštrov
Doubrava u Aše, bývalá papírna, technická památka  Cestou na vrch Háj - vodní nádrž na potoku Bílý Halštrov 

Háj u Aše

Stojí za zastavení. Je zde jedna z Bismarckových rozhleden (druhá je na Zelené hoře u Chebu), monumentální kamenná stavba s kruhovým výhledem na Chebsko, Aš i Německo. Rozhledna je otevřená od 1. dubna do 31. října od 9.00 do 17.00 ( v létě až do 19.00), vstup je volný.

Pod rozhlednou se rozprostírá sportovní areál s 1 km dlouhou inline dráhou, sportovišti pro míčové hry, minigolf, lezeckou stěnou, dětským hřištěm. Areál zároveň slouží jako kemp, je možné zde postavit stan či zůstat s karavanem, potřebné zázemí včetně bufetu je k dispozici.

Pozn.: V zimě, kdy je rozhledna zavřená a hřiště zasněžená, vede po inline dráze osvětlená strojově upravená běžecká stopa. V areálu je rovněž velké parkoviště, které slouží i lyžařům. Na vrchu Háj bývají výborně upravené sjezdovky a atmosféra pro rodinné lyžování tu tradičně bývá vlídná.  

Rozhledna Háj interiér rozhledny háj interiér rozhledny háj
Rozhledna Háj Interiér rozhledny 2013 Interiér rozhledny 2013
výhled z Háje sportovní areál na Háji na svahu Háje
Výhled z Háje Sportovní areál na Háji Cestou na vrchol

Mostní cyklostezkaBrückenradweg

Začíná v Aši a po 6 km míjí hraniční mezníky (nejstarší je z r. 1740) a pokračuje do  Bavorska. Větší město, kterým prochází, je Selb - k vidění je historické centrum, Andre´s Turm (mylně označovaný jako Hundertwasserhaus) či porcelán. Děti zřejmě nic z toho zajímat nebude, lze je ale uplatit zmrzlinou nebo bavorským "Bratwurstem". Dále už možnost občerstvení bude slabší, cesta vede přírodou a menšími vesnicemi, ovšem s výletními hostinci.

U obce Neuenreuth se lze napojit na tzv. Gingkoweg, spojku mezi naší cyklostezkou a Valdštejnovou cyklostezkou, která vede podél železnice a řeky Röslau přes hraniční přechod Pomezí zpět do Chebu.  

Zahrada Muzea Aš Mostní cyklostezka v Aši Historické mezníky Brückenradweg
Zahrada Muzea Aš Mostní cyklostezka v Aši Historické mezníky Stezka vede po bývalé železnici

Plánek celé cyklostezky

 Plánek Brückenradweg

 


Menu

Výlety pro dospělé, ale i pro děti na Jižní Moravě?

Ať už máte zálusk na skvělý cyklistický zážitek, nebo na příjemně strávený večer nad sklenkou dobrého vína, na spřáteleném portálu Wining.cz najdete skvělé tipy kdy a kam na Jižní Moravě.

Tak kam pojedeme tentokrát?

Plánujete navštívit Lázně Kynžvart?

Pak Vám jeden den určitě nebude stačit. Skvělým místem pro odpočinek a večerní grilovačku je

Hotel Hubertus

Co jsme si přivezli z Kraslic?

Bochník výborného kváskového chleba!

Kraslický chléb

Rodinné výlety v Karlovarském kraji