Chcete se podělit o výletní místa, kde jste se se svými ratolestmi dobře pobavili?
Napište nám!

Železná hůrka



Železná hůrkaPolohaPřístupová "cesta" k Železné hůrce

Železnou hůrku objevil v roce 1823 J. W. Goethe a je spolu se známější Komorní hůrkou jednou z nejmladších sopek u nás. Leží v bývalém hraničním pásmu a lze se k ní dostat pouze pěšky nebo kolmo. Auto lze nechat buď v obci Mýtina a odsud dojít cca 2 km, nebo u turistického hraničního přechodu Neualbenreuth z německé strany a odsud dojít zbylých 500 m. Kvůli horší dostupnosti je zde větší klid narozdíl od Komorní hůrky, kam civilizace pronikla až na samé úpatí sopky.

Nenápadná do poslední chvíle

Železná hůrka je pěkný přírodní útvar, který si svůj půvab nechvává do poslední chvíle pro sebe. Cestou od Mýtiny se terén mírně svažuje a nezasvěcený netuší, že mírný pahorek ve stráni je ona sopka. Posledních 300 m je třeba ujít na rozhraní mezi polem a stromy ("cesta" se aktuálně vyvíjí v závislosti na momentálním osázení přilehlého pole). A teprve potom se člověk dostane k vysoké stěně ze sopečných vyvřelin, odhalené dřívější těžbou.

Železná hůrka Železná hůrka Železná hůrka Železná hůrka

Život v sopce

Život v sopce Život v sopce Život v sopce

 

Kam dál

V okruhu do 10 km stojí za návštěvu německé městečko Neualbenreuth (malebné město, vhodné pro odpolední pauzu s kávou, zmrzlinou nebo echt tuplákem) a od hranic viditelná Grenzlandturm - rozhledna. Na české straně pak tajemná hora Dyleň (cyklovýjezd jen pro ostré nátury, věž nepřístupná), Kyselecký hamr (minerální pramen) nebo Doubrava (skanzen hrázděné architektury).

Plánek




Menu

Výlety pro dospělé, ale i pro děti na Jižní Moravě?

Ať už máte zálusk na skvělý cyklistický zážitek, nebo na příjemně strávený večer nad sklenkou dobrého vína, na spřáteleném portálu Wining.cz najdete skvělé tipy kdy a kam na Jižní Moravě.

Tak kam pojedeme tentokrát?

Plánujete navštívit Lázně Kynžvart?

Pak Vám jeden den určitě nebude stačit. Skvělým místem pro odpočinek a večerní grilovačku je

Hotel Hubertus

Co jsme si přivezli z Kraslic?

Bochník výborného kváskového chleba!

Kraslický chléb

Rodinné výlety v Karlovarském kraji