Chcete se podělit o výletní místa, kde jste se se svými ratolestmi dobře pobavili?
Napište nám!

SOOS



SOOSKdo netuší, co jsou to mofety, nesprávně též bahenní sopky, může si rozšířit obzory v přírodní rezervaci SOOS nedaleko Františkových Lázní. Na ploše 221 ha se nachází unikátní krajina, která je ponechána přirozenému vývoji bez vlivu člověka.

Půda je zde pokrytá barevnou minerální solí, vyvěrají zde minerální prameny (na vlastní nebezpečí lze vyzkoušet pramen Císařský, je prý nejchutnější), roste zde zvláštní slanomilná flóra a při troše štěstí lze pozorovat živočichy, žijící v mokřadech.

Rezervace SOOS mění svou tvář podle počasí, v období sucha je půda hluboce rozpraskaná, za dešťů se i malé prohlubně zaplní vodou a celá krajina se promění v bažinu, v zimě se bahno rozstřikuje na bílý sníh a nad bublající vodou vyrůstají ledové „čepice“.

 

 

Co je k vidění

Návštěva rezervace procházkou po naučné stezce (délka 1, 2 km) nekončí, projděte si i přilehlý geologický park a záchrannou stanici živočichů.

Muzeum SOOS Dějiny Země

Velkým lákadlem pro děti bude muzeum s expozicemi Příroda Chebska, Ptačí svět Chebska a Příroda Soosu a nejvíce nejspíš zaboduje paleontologická expozice „Dějiny Země“ s velkoplošnými reprodukcemi obrazů Zdeňka Buriana a modely prehistorických ještěrů v životní velikosti.

Občerstvit se lze v občerstvení, sousedícím s dančí oborou.

Císařský pramen v SOOSu Mofety Mofety Mofety v zimě
SOOS Mofety Císařský pramen SOOS

 

Praktické

Přístupnost: 15.3. - 13.11., III. + XI.10-16.30, IV. + X 9-16.30, V + VI + IX 9-17.30, VII+VIII 9-18.30
Počasí: za každého počasí
Cena: dospělí 70 Kč, studenti, ZTP 50 Kč, děti nad 6 let 40 Kč, rodinné vstupné 160 Kč, parkování zdarma
Doprava: auto, vlak - stanice Nový Drahov, kolo, pěšky z Františkových Lázní (6 km), Skalné (3 km)
Názor dětí: "Je to tam krásné, hlavně v létě, a báječně tam "voní" bahno."

Plánek


Pokud dáte přednost kolu před autem, neuděláte chybu. Rezervace leží v Chebské pánvi, tj. převýšení je minimální. Cesty vedou po místních komunikacích s malým provozem, případně úplně mimo ně. Na naučnou stezku ale kola nesmějí, je třeba je nechat ve stojanu u pokladny.
Vzdálenosti: z Chebu 12 km, z Františkových Lázní 6 km, ze Skalné 3 km.

 

Poučení

Mofety SOOS jsou bahenní prohlubně s výrony plynu oxidu uhličitého, který vzniká v hloubce 15 a více km a stoupá vrstvami bahna a slatinných půd až k povrchu, kde probublává minerální vodou do vzduchu a vymílá přitom kráter a proto vzhledem připomíná sopku.

Na internetu se dočteme, že název SOOS vznikl zkomolením německého slova „Moos“ – mech, bažina. Podle jiného zdroje má původ ve starém německém slovu „Satz“ – usazenina, které vlivem egerlandského nářečí prošlo až k dnešnímu tvaru „SOOS“. Ať je to jak chce, jak bažin, tak i usazenin je v Soosu k vidění hodně.

Celodenní výlet

V samotné rezervaci SOOS strávíte prohlídkou přibližně 2 hodiny, takže pokud je příznivé počasí, je možné se zajet vykoupat do nedalekých vytěžených kaolínových jam (voda je čistá a dno je pokryto vděčným „stavebním“ materiálem pro tvořivé jedince, po práci se jednoduše umyjí v jezírku). Cesta vede podél pramenu Věra stále rovně.

Asi 2 km od Nového Drahova (po červené turistické značce) se v obci Žírovice nalézá Motýlí dům, úžasná expozice s živými exotickými motýly. Jestli nemáte obavy z toho, když vám velký motýl přistane na rameni, je i tento tip pro děti jako stvořený. Otevřeno je v sezóně duben – září.

Cestou přes Nový Drahov zde můžete obdivovat dobře udržované chebské hrázděné statky, v jednom z nich lze navštívit i hrnčířskou dílnu pana Wernera.

Na co se těšit - výstava úzkokolejky jako první stupeň technického skanzenuRuční přehazování výhybky

Kolem rezervace vede úzkokolejná dráha, využívaná pro dopravu vytěženého kaolínu. K dráze patří výstava obrazových a textových materiálů a dílů lokomotiv. Výstava je prvním krokem k vytvoření technického skanzenu, věnovaného železniční a těžební technice. Součástí skanzenu má být turistická přepravní dráha.



Menu

Výlety pro dospělé, ale i pro děti na Jižní Moravě?

Ať už máte zálusk na skvělý cyklistický zážitek, nebo na příjemně strávený večer nad sklenkou dobrého vína, na spřáteleném portálu Wining.cz najdete skvělé tipy kdy a kam na Jižní Moravě.

Tak kam pojedeme tentokrát?

Plánujete navštívit Lázně Kynžvart?

Pak Vám jeden den určitě nebude stačit. Skvělým místem pro odpočinek a večerní grilovačku je

Hotel Hubertus

Co jsme si přivezli z Kraslic?

Bochník výborného kváskového chleba!

Kraslický chléb

Rodinné výlety v Karlovarském kraji