Chcete se podělit o výletní místa, kde jste se se svými ratolestmi dobře pobavili?
Napište nám!

Celodenní výlet na kole podél řeky? Hravě.



Svatošské skályCyklostezka Ohře (č.6, nebo č.204 původní značení) představuje ideální tip pro rodinné výlety. Nabízí tolik možností zastavení, že se jízda nestane monotónní ani pro děti. Pokud využijete většinu nabízených zastávek, počítejte při plánování výletu spíše s nízkou cestovní rychlostí, takových 5-10 km/h.

Popis cesty, kombinace s vlakem

Nejlepší úsek je mezi Tršnicí a Svatošskými skalami, kdy trasa kopíruje až na výjimky řeku a vede mimo silnice (35 km), část asfalt, část zpevněné cesty.Cyklostezka Ohře

Do Tršnice lze dojet na kole po málo frekventovaných silnicích z Chebu po značené cyklotrase od nádraží ČD. Opačný směr: Cyklotrasa je v Karlových Varech dobře značená a vede podél řeky do čtvrti Doubí a odtud na Svatošské skály.

I když lze s dětmi pohodlně ujet trasu tam i zpět v jednom dni, je možné cyklistiku skombinovat i s vlakem, Cheb, Tršnice, Sokolov i Karlovy Vary leží na jedné trase.

Možný cíl: Svatošské skály

Osvědčený průběh cesty je takový, že první polovinu cesty ujedeme s cílem dojet na obrátku ve Svatošských skalách. Jsme čerství a těšíme se na to, kde všude se zastavíme při zpáteční cestě.
Odměna: Pohostinná restaurace (vybírejte dobře, je to ta blíže visutému mostu), posezení s výhledem na skály zvané Svatební průvod (lehký úkol pro děti: rozpoznat svatebčany), visutý most, horolezci.

štola u Lokteštola u LokteŠtola, vodácký kemp, jízda do vrchu

Vracíme se do Lokte, po ujetí 3 km (turistický rozcestník) přijdou na řady baterky (helmy nechat na hlavě) a odvážní prozkoumají štolu, pozůstatek z doby těžby cínu. Po dalších cca 2 km zastávka ve vodáckém kempu. Opět možnost doplnění energie v kiosku a her u potoka.Vodácký kemp Loket
Vrchařská prémie: Pro koho je pobřežní cykloturistika příliš fádní, vydá se vzhůru podél potoka po značené stezce do obce Hory (příznačný název), kde obloukem sjede zpátky lesem (dolů neznačeno) až ke zmiňované štole a  známou cestou  pokračuje do kempu, kde se asi za 40 minut znovu připojí ke své skupině. Jako motivaci využijte tip na osvěžení na farmě Hory, je pravděpodobné, že se Vám tam - a Vašim dětem zejména - zalíbí a vrátíte se příště třeba na celý víkend za účelem vyzkoušení jezdeckého sportu a ochutnání skvělé krmě, neboť jak praví klasik, "Svět je nejkrásnější ze hřbetu koně". 

LoketVelká pauza: Loket

Loket si vyžádá velkou přestávku, podle libosti si prohlédněte historické centrum s hradem (nejen pro děti surrealistická mučírna) a ochutnejte místní pivo Florian.

Freestyle Staré SedloStaré Sedlo

Cestou z Lokte podjedete hodně vysoký klenutý silniční most (ozvěna) a zastavíte u mostu do Starého Sedla.
Odbočka: Přejezd obloukového mostu předznamená další možnou akční zábavu na druhé straně, „freestylový“ terén. Ale jak vidno z obrázku je i jízda na obyčejném kole zábavná, a to nejen pro děti.

Královské Poříčí – statek Bernard

Odměna za 1,5 km odbočku: Statek Bernard – skanzen řemesel s celoročním provozem. Expozice Řeky Ohře, občerstvení samozřejmé.

Nebanice – stáda koní, jedna občerstvovací stanice za druhou

Z Královského Poříčí přes Sokolov do Hlavna, zde opět  občerstvení před následným stoupáním na Chlumek – na rozcestí sledovat značky. Sjezd do Dasnic, zde opět občerstvení (není nutno je využít všechna). Opět podél řeky přes Kynšperk (přejezd přes krytou dřevěnou lávku) a Mostov (zámek s restaurací) do Nebanic, zde opět občerstvení, tentokrát s výhledem na stáda koní (pravidelné konání závodů v parkuru). Odvážní přejedou v Nebanicích potok brodem, ostatní po lávce. Poslední možností zastávky před Chebem je Tršnice, v nohách máme kolem 70 km.

Bonus: In line brusleníIn line friendlyDasnice

Úseky Tršnice – Dasnice (pozor na stoupání kolem Mostova) a Hlavno – Královské Poříčí jsou asfaltované a lze je sjet i na in-line bruslích.



Plánek


Menu

Výlety pro dospělé, ale i pro děti na Jižní Moravě?

Ať už máte zálusk na skvělý cyklistický zážitek, nebo na příjemně strávený večer nad sklenkou dobrého vína, na spřáteleném portálu Wining.cz najdete skvělé tipy kdy a kam na Jižní Moravě.

Tak kam pojedeme tentokrát?

Plánujete navštívit Lázně Kynžvart?

Pak Vám jeden den určitě nebude stačit. Skvělým místem pro odpočinek a večerní grilovačku je

Hotel Hubertus

Co jsme si přivezli z Kraslic?

Bochník výborného kváskového chleba!

Kraslický chléb

Rodinné výlety v Karlovarském kraji