Chcete se podělit o výletní místa, kde jste se se svými ratolestmi dobře pobavili?
Napište nám!

Bismarckova rozhledna



Na tomto výletu dáme potomkům okusit něco z klasické pěší turistiky. Nezapomeňte přibalit sirky a uzeninku k opékání, vyjma studny cestou nepotkáme žádné občerstvení a tak se piknik bude hodit. Dalekohled i kapesní nožíky samosebou s sebou.

Z centra Chebu vede na Zelenou horu zelená značka, pokud se jí nebudeme striktně držet, můžeme si cestu zpestřit prohlídkou Chebského hradu, areálu v Poohří či hledáním hub.

Chebský hradChebský hrad

Na chebském hradě (otevřeno celoročně, v zimě pouze o víkendech, info leden 2013) se dětem obvykle líbí, prohlídka není organizována průvodcem a volný prostor nádvoří i přilehlých objektů láká k objevnýmprůzkumům vystavených děl (od slova dělo = kanón i dílo = např. odlitek Sépie od J. Róny), hradní studny, Černé a Mlýnské věže, kaple i výstavy unikátních kachlových kamen Williho Russe.

V zimě s dětmi vyzkoušejte sáňkování na hradě.

Poohří - areál Krajinné výstavy

Od hradu sejdeme k řece Ohři a po jejím pravém břehu se dostaneme až na hráz přehrady Skalka. Na pravém břehu se roku 2006 konala česko-německá krajinná výstava a od té doby je zde nová pěší lávka od arch. Davida Vávry, hřiště s říční kavárnou i areál pro miniatur a minigolf pro veřejnost.

Lávka pro pěší arch. Vávry Říční kavárna Krytá dřevěná lávka pro pěší
Lávka pro pěší arch. D. Vávry Hřiště a Říční terasa v Poohří Krytá dřevěná lávka pod hradem

Z hráze pokračujeme po okraji sídliště, kde se napojíme na zelenou značku. Nic nezkazíme, budeme-li se jí držet až na vrchol, ale stejně dobře můžeme použít některou z lesních cest (neznačeno - viz plánek) a cestou hledat ty slibované houby. Je to lepší volba, stoupání po asfalce by mohlo dětem oprávněně připadat monotónní.

Bismarckova rozhledna - kdy už tam budem´?

Bismarckova rozhledna na Zelené hoře Hadovka smrdutá (Phallus impudicus)
Na vrcholu Zelené hory je do poslední chvíle ukryta Bismarckova rozhledna Houbaření na Zelené hoře

O její historii podrobně informuje tabule, pro zmožené výletníky je důležité, že opravená a znovu přístupná je od roku 2006 (od dubna do října každý den od 9.00 do 18.00, vstup zdarma).

Okolí je upraveno, stromy, překážející výhledu, vykáceny, u věže jsou dřevěné stoly s lavicemi a zejména legální ohniště, to vše dělá z mýtiny vítané místo pro hodování a odpočinek. Přímo pod rozhlednou je funkční studna s pitnou vodou.

Alternativa

Stejně dobře jako pěšky se dá vrchol Zelené hory dobýt i na kole. Stoupání po úzké asfaltové cestě je přijatelné, při dobré motivaci ho zvládne i malé dítě.

Pokud to musí být, dá se až k místu zvanému Svatá Anna vyjet autem. Je to místo zaniklé obce Horní Pelhřimov s památníkem obětem 1. světové války, náhrobky z bývalého hřbitova a vyznačenými základy zbořeného kostela.

Plánek

Zelená hora u Chebu Vzdálenosti:
Cheb - Zelená hora cca 6 km.
Okruh Cheb - Zelená hora - Starý Hrozňatov - Cheb cca 25 km.

 

 

 

Praktické

Na samotný výstup (bez zastávek na hradě a v Poohří) včetně pikniku a cesty zpět potřebujeme nejméně tři hodiny času.

Chebský hrad: duben - říjen
Poohří: celoročně, v 22:00 se zamyká na noc
Bismarckova rozhledna: duben - říjen, 9:00 - 18:00, zdarma
S sebou: dalekohled, sirky, špekáčky, nožík, pití (vodu lze cestou doplnit)...
Co na to děti: "Nejlepší je rozhledna a ty dlouhé točité schody, které vypadají, že nikdy neskončí"

Kudy zpět

Pokud jsme na kole, lze pokračovat po zelené značce přes Horní Hraničnou (psí útulek) a okruhem přes Slapany a Starý Hrozňatov (poutní místo Maria Loreto) zpět do Chebu.


Menu

Výlety pro dospělé, ale i pro děti na Jižní Moravě?

Ať už máte zálusk na skvělý cyklistický zážitek, nebo na příjemně strávený večer nad sklenkou dobrého vína, na spřáteleném portálu Wining.cz najdete skvělé tipy kdy a kam na Jižní Moravě.

Tak kam pojedeme tentokrát?

Plánujete navštívit Lázně Kynžvart?

Pak Vám jeden den určitě nebude stačit. Skvělým místem pro odpočinek a večerní grilovačku je

Hotel Hubertus

Co jsme si přivezli z Kraslic?

Bochník výborného kváskového chleba!

Kraslický chléb

Rodinné výlety v Karlovarském kraji