Chcete se podělit o výletní místa, kde jste se se svými ratolestmi dobře pobavili?
Napište nám!

Muzeum Kraslické dráhy



Místa, kde si na své přijdou jak dospělí tak děti, jsou pro plánování rodinných výletů nejlepší. Od roku 2010 k takovým místům patří i Muzeum Kraslické dráhy, umístěné v nádražní budově v Kraslicích.

Muzeum je věnováno historii lokální dráhy Sokolov – Kraslice – Klingenthal (v provozu od r. 1876). Kromě různých historických dokumentů ve vitrínách jsou zde i dobové uniformy, promítají se filmy s železniční tématikou. Největším tahákem nejen pro děti budou tzv. trojrozměrné exponáty - stroj na tisk lepenkových jízdenek, dopravní kancelář, traťové mechanismy, součásti železničního svršku, návěstidla, sdělovací technika, stylizované sezení jako v motorovém vozu atd.

Pro děti: šance poznat, jak to na dráze kdysi fungovalo a co už dnes v provozu nejspíš neuvidí
Pro pamětníky: pořádná dávka nostalgie

Praktické

Do muzea přijeďte stylově vlakem, trasa Sokolov-Kraslice vede romantickým údolím řeky Svatavy a je-li dost času, vyplatí se i vystoupit a část projít pěšky, např. v zastávce Hřebeny se chystá další pobočka muzea dráhy a je zde možnost návštěvy postupně renovovaného hradu Hartenberg.

Muzeum Kraslické dráhy je otevřeno od dubna do prosince každou sobotu 9:00 -16:00, v roce 2012 se otevírá 31.3.2012.

Poslední akcí roku bývá počátkem prosince speciální Mikulášská jízda, tažená parní lokomotivou s pravým peklem v zastávce Hřebeny.

Kraslický chléb

Když už budete v Kraslicích, můžete si na cestu domů odvézt „suvenýr“ rovněž s puncem tradice, i když odlišného ražení. V dnešních časech průmyslové velkovýroby se stal vzácným podobně jako stroje na tisk vlakových lepenkových jízdenek. Přímo v Kraslicích se nepřetržitě od roku 1959 peče kváskový chléb. Na exkurzi do pekárny Jaroslava Lepiče se bohužel pro přísná hygienická pravidla nedostanete, ale koupit si chleba v podnikové prodejně v Rybné ulici nebo ve vybraných prodejnách v Karlovarském kraji klidně můžete. Pokud ho nesníte už cestou domů, vydrží Vám vláčný nejméně týden, podobně jako za časů našich babiček.

Kraslický kváskový chléb Tradiční pekárna Lepič Kraslice Ubytování ve Stříbrné
Kvalitní a levné ubytování pro
znavené poutníky
Kraslický chléb se znamením "K" Pekárna Lepič - tradice od roku 1959 Levné ubytování v Krušných horách

Podrobnosti o tradičním chlebu bez roztodivných přísad moderní doby hledejte na webových stránkách pekárny Lepič v Kraslicích.

Plánek

Zvětšit mapu


Menu

Výlety pro dospělé, ale i pro děti na Jižní Moravě?

Ať už máte zálusk na skvělý cyklistický zážitek, nebo na příjemně strávený večer nad sklenkou dobrého vína, na spřáteleném portálu Wining.cz najdete skvělé tipy kdy a kam na Jižní Moravě.

Tak kam pojedeme tentokrát?

Plánujete navštívit Lázně Kynžvart?

Pak Vám jeden den určitě nebude stačit. Skvělým místem pro odpočinek a večerní grilovačku je

Hotel Hubertus

Co jsme si přivezli z Kraslic?

Bochník výborného kváskového chleba!

Kraslický chléb

Rodinné výlety v Karlovarském kraji