Chcete se podělit o výletní místa, kde jste se se svými ratolestmi dobře pobavili?
Napište nám!

Muzeum a GAVU Cheb



Na náměstí Krále Jiřího z Poděbrad se nalézají dvě kamenné instituce s tradičními názvy Galerie výtvarného umění a Muzeum. I přesto, že většina exponátů nese přívlastek "Nedotýkat se", najde se v každé i něco pro děti.

Muzeum Valdštejnův kůň

Děti asi nebudou bavit klasické vitríny ani obrazy, moc jim toho zřejmě neřekne ani údajně nejstarší zvon v Čechách (1286).

Co by je naopak zaujmout mohlo, je téma Albrechta z Valdštejna, který byl v Chebu roku 1634 zavražděn přímo zde, v Pachelbelově domě. Krátce po vstupu do Muzea je uvítá unikátní vycpanina - Valdštejnův kůň (i když restaurováním se před časem přišlo na to, že je to vlastně skládanka ze tří koní, kdo ví, který je ten pravý). Autentickou  atmosféru má Valdštejnův úmrtní pokoj včetně vražedné zbraně, pozoruhodné jsou i vojevůdcovy osobní věci.

K dalším zajímavým exponátům patří výbava posledního chebského kata Jana Hussa (mučidla), sbírka historických kol (v Chebu se vyráběla kola Eska) nebo obytná kuchyně věrně zařízená ve stylu poválečných let (paní myje nádobí u vysunovacího mycího stolu, pán s novinami zažívá na otomanu). V přízemí je prostor pro obměňované výstavy. Několikrát do roka muzeum ožívá speciálními akcemi typu Advent v muzeu, Velikonoční jarmark, Knihobraní, Muzejní noc apod.

GAVU Cheb

GAVU

Galerie výtvarného umění v Chebu se nachází v Novém radničním paláci a je zaměřená jednak na umění 19. a 20.stol., tak i na tvorbu umělců soudobých. Na galerii je sympatický pozitivní vztah k dětem, jednou týdně je pro ně připraveno speciální pásmo vážící se na právě vystavená díla, rodiče se mezitím mohou věnovat komentované prohlídce galerie, vedené jejím ředitelem. Nejen dětem čtou každou adventní sobotu odpoledne herci Západočeského divadla v Chebu pohádky.

I když do galerie zavítáte mimo konání těchto akcí, vždy je v záloze Museum café, kde je občerstvení spojeno s čítárnou; patří-li Vaše děti mezi čtenáře, máte na chvíli o klid postaráno.

 

Galerie pod baobabem

   
Posledním trumfem je vznikající Galerie pod baobabem, prostor určený dětem a kvalitní dětské literatuře se značkou Baobab. Dětský koutek s hernou a čítárnou spolehlivě zabaví odrůstající potomky a rodičům dopřeje chvilku pro relaxaci. Baobabí knížky se totiž dobře čtou a prohlížejí v každém věku.

Galerie pod baobabem GAVU Cheb

rohlíkový lustr GAVU Cheb

  Výzdoba galerie od Darji Čančíkové

Opravdový funkční rohlíkový lustr Dagmar Urbánkové uvidíte až v galerii

 

Kino Svět

Pokud pršet nepřestane a je třeba vyhledat další krytý prostor, doporučuje se návštěva kina Svět. Nejenže disponuje moderní technologií zvuku a obrazu, nabízí i neobvyklý komfort v podobě posezení na pohovkách s obsluhou. Rodinná představení jsou obvykle každý víkend.

Tip

Za 100 Kč na osobu lze pořídit souhrnnou vstupenku na 4 místa najednou: do Muzea, GAVU, na chebský hrad a do kostela sv. Kláry na Františkánském náměstí (výstava gotických plastik, chebských intarzií a barokního malířství).  



Menu

Výlety pro dospělé, ale i pro děti na Jižní Moravě?

Ať už máte zálusk na skvělý cyklistický zážitek, nebo na příjemně strávený večer nad sklenkou dobrého vína, na spřáteleném portálu Wining.cz najdete skvělé tipy kdy a kam na Jižní Moravě.

Tak kam pojedeme tentokrát?

Plánujete navštívit Lázně Kynžvart?

Pak Vám jeden den určitě nebude stačit. Skvělým místem pro odpočinek a večerní grilovačku je

Hotel Hubertus

Co jsme si přivezli z Kraslic?

Bochník výborného kváskového chleba!

Kraslický chléb

Rodinné výlety v Karlovarském kraji